Soulmate, PelleP, Holebrook Sweden, Rosenvinge, Magnus, Primadonna, Martha de Chateau, Luin living

Ostoskori

Teatterissa yhdistyy ilo ja oppiminen

Teatterissa yhdistyy ilo ja oppiminen

Lukitestien yhteydessä tulee lähes poikkeuksetta esiin vieraiden kielten oppimisen vaikeudet sekä toiveet, miten vierasta kieltä voisi oppia

Olen tehnyt lukitestejä pari vuosikymmentä – niin kantasuomalaisille kuin maahanmuuttajataustaisillekin. Lähes poikkeuksetta testattava kertoo vieraiden kielten oppimisen olevan erityisen hankalaa. Maahanmuuttajataustaisilla se näkyy suomen kielen oppimisen haasteina, kun taas suomenkielisillä kantasuomalaisilla englannin ja ruotsin oppimisen vaikeuksina.

Vaikka englanti erilaisen kirjoitus- ja ääntämisasunsa vuoksi onkin tietyllä tavalla hankalampi oppia, monet testattavat kokevat sen ruotsia helpommaksi. Pääsyynä tähän ollee huomattavasti runsaampi altistus englannin kielelle. Ruotsi on kuitenkin monelle testattavalle pakollinen kieli, joten olisi löydettävä keinoja sen oppimiseen – motivoivalla tavalla.

Kielelle altistuminen on tehokas oppimisen tapa, joten olisikin luotava tällaisia tilaisuuksia. Lukitestauksen yhteydessä olen usein suositellut ruotsinkielisiä uutisia ”taustalle”, mikä ei ole saanut suurta suosiota. Sen sijaan ruotsinkielisen musiikin kuuntelu on saanut enemmän kannatusta. Useat kuitenkin kokevat, etteivät ymmärrä laulun sanomaa, koska visuaalista tukea ei ole saatavilla. Senpä takia ruotsinkielinen teatteri on toimiva ja mukava tapa altistaa itseään ruotsin kielelle.

Voin suositella sitä omasta kokemuksesta, koska minulla oli ilo tulla valituksi yhdeksi kuudesta Svenska Tearternin Svenskisagenteista. Svenskisagentteina pääsemme seuraamaan Svenska Teaternin näytöksiä ja jakamaan yhdessä kokemuksiamme ja ajatuksiamme näytöksen jälkeen sekä mm. somessa.

Ruotsinkielinen teatteriesitys on erinomainen tapa oppia ruotsin kieltä, koska oppiminen tapahtuu monikanavaisesti: näet tapahtumat sekä henkilöt ilmeineen, eleineen ja liikkeineen visuaalisesti - sen lisäksi, että auditiivisesti kuulet puheen sanojen lisäksi äänen painot ja sävyt, mikä tukee ymmärtämistä. Jos haluat varmistua kokonaisuuden ymmärtämisestä, voit käyttää vielä tukena tekstityslaitetta, jonka saata lainata Svenska Teaternilta tai käyttää omaan puhelimeesi ladattavaa sovellusta. Tekstitykseen on koottu vuorosanojen ydinasiat, joten sinun ei tarvitse huolehtia, ettet ehdi lukea vuorosanoja.

Jos teatteri – vielä ruotsinkielisenä – tuntuu vieraalta, niin tutustu Svenska Teaterniin ohjelmistoon: https://svenskateatern.fi/fi/ohjelmisto/

Ohjelmistossa on hyvin laaja kattaus erilaisia esityksiä vakavimmista aiheista komedioihin sekä monologeista musikaalehin. Varmasti löydät itseäsi kiinnostavan esityksen, kunhan uskallat ylittää kynnyksen!

Ilahduttavia teatterielämyksiä ja ruotsin oppimisen iloa!

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi